Naar overzicht van blogs

5 kilometer binnen 20 minuten

Gepubliceerd op 1 januari 2016

2015 mag ik met recht een succesvol loopjaar noemen. Naast verschillende PR’s en 6 marathons ontbrak alleen nog een 5km wedstrijd. Eigenlijk had ik nog nooit dergelijke afstand in de vorm van een wedstrijd gelopen. Ik was vooral benieuwd of mijn langzame duurlopen ook resulteerde tot progressie in snelheid. Zou een sub 20:00 mogelijk zijn? De Oliebollenloop Weert op 31 december leek een mooie gelegenheid om dit op de proef te stellen. Tevens was dit ook meteen een mooie afsluiter van het jaar. En de oliebollen natuurlijk…

Mirja – mijn zus die ook de 5km wedstrijd loopt – en ik komen aan bij AV Weert. Zoals altijd bij evenementen van deze atletiekvereniging, hangt er een goede sfeer. De opkomst is groot (naar wat later blijkt deden er zo’n 450 atleten mee). Het ophalen van de startnummers gaat vlotjes en na de nummers opgespeld te hebben, begeven we ons naar de start.

De 5 kilometer binnen 20 minuten. Voor mij een magische grens. Iets wat ik me tot een aantal jaren (of zelfs maanden) nooit voor mogelijk had gehouden. Maar na een goede trainingsreeks en een (voor mij althans) snelle 10km (41:10) in de zomer wellicht een mogelijkheid. Maar hoe loop je zoiets? Hoe deel je zo’n race in? En wat is een realistisch of ideaal tempo? Nou leent een afstand van 5km zich in principe wel voor een experiment. Je kunt je natuurlijk al vroeg ‘opblazen’, maar een beetje fatsoenlijk uitlopen zal dan vaak nog net lukken. En als het echt niet wil, kun je nog altijd verdwijnen in het publiek of vroegtijdig aan de oliebollen beginnen in de kantine…

Het startschot klinkt en we zijn weg. De 3km en de 5km afstanden starten tegelijk dus het is in het begin even druk. Hmmm, oppassen om op niemands hakken te lopen of zelf op de hakken gelopen te worden. Na de eerste bocht besef ik me eigenlijk meteen dat ik wat ervaring mis. De snelle lopers voor me weten precies goed de bocht in te snijden (binnenkant van de weg), terwijl ik op een vrij amateuristische en inefficiënte wijze te veel naar de buitenkant afwijk. Dit kost naast seconden, vooral veel energie. Wat dat betreft kun je natuurlijk beter aan kop lopen maar – laten we eerlijk zijn – daar heeft deze jongen niks te zoeken.

De route bestaat uit één ronde van 1km gevolgd door twee rondes van 2km. De eerste ronde gaat hard en ik zie op mijn horloge dat ik al 23 seconden voor loop op schema. Dat wil zeggen dat de eerste kilometer in 3:37 gaat. De ademhaling is nog steeds onder controle al begin ik me wel al af te vragen of dit niet veel te hard is. Het voor atleten bekende “dit tempo hou ik nooit vol”-gevoel steekt me reeds de kop op :).

oliebollenloop Weert 2015

Foto: Otto Plantema

De 2e kilometer is dan ook een stuk langzamer in 3:59, gevolgd door de 3e in 3:56. Nu begint het wel zwaar te worden en het plan is om zo min mogelijk tijd te verliezen en het tempo zo strak mogelijk te houden. Helaas is er geen groepje waar ik bij aan kan sluiten en de 2e dame die me voorbijstrevend gaat te hard voor me. Verstand op nul en doorlopen dus. De 4e en 5e kilometer gaan goed, namelijk in respectievelijk 4:03 en 4:02. Dit brengt me bij de finish in een tijd van 19:32. Mission accomplished! Ik mag terugkijken op een goed uitgekiende race die me uiteinlijk een 8ste plek opleverd.

Na even uitgepuft te hebben zie ik in de verte Mirja aan komen lopen en het laatste stukje moedig ik haar nog even aan. Ook zij mag tevreden zijn met een 5km tijd dik onder de 30 minuten. Ik weet zeker dat er bij haar ook nog een paar minuten af moeten kunnen.

Joost en Mirja

Bij het inleveren van van het startnummer krijgen we traditiegetrouw een zak met oliebollen mee naar huis.

Ik wens iedereen een gezond, gelukkig en sportief 2016. En dat het blessure-monster maar ver weg mag blijven!

Terug naar home