Naar overzicht van blogs

Zwerftocht Eindhoven-Budel

Gepubliceerd op 20 januari 2015

Bij het zoeken naar een nieuwe uitdaging kwam ik op het idee om een punt-naar-punt route uit te stippelen. Nou kan rondjes lopen fijn zijn; echter is enig afwisseling ook niet verkeerd. Voor mijn zwerfreis had ik 2 doelen opgesteld.

  1. Eindbestemming Budel
  2. De route moet zoveel mogelijk onverhard

Bij het zoeken naar routes kwam ik een leuke Urban Trail route tegen die start vanuit het station in Eindhoven. Hoe gaaf zou het zijn om vanuit Eindhoven te starten en dan een ‘groene route’ door de natuur uit te stippelen. Vanuit Eindhoven door het groen richting zuiden en bij mijn voordeur stoppen, kan het nog mooier. Er zijn genoeg groengebieden in de regio, zoals de Leenderbos en Strabrechste Heide. Dmv. bestaande MTB Routes, Trailruns en de OpenWalk-kaart waar vele zand- en wandelpaden te vinden zijn heb ik mijn meest ‘ideale groene route’ weten uit te zetten. Vervolgens de route nog even inladen op mijn horloge en de reis kan beginnen!

Zondagochtend 8:00 uur, 18 januari

Met de auto rijd ik zondachtochtend naar station Maarheeze. Het eerste sprintje begint al bij het station waar ik de trein van 8:08 bijna mis. Door mijn haast gaat het inchecken met mijn OV-chipkaart niet helemaal goed maar de goedgemutste conducteur strijkt over zijn hart en laat het maar zo. Bedankt meneer, voor deze gratis treinreis 😉

Iets voor half 9 sta ik aan de taxi-zijde van Eindhoven CS en het avontuur kan beginnen. Station uit, linksaf richting Parklaan waar ik vrijwel direct een mooi wandelpad op loop. Dit pad loopt langs rivier de Dommel. Vervolgens loop ik langs het van Abbe Museum de richting op van het Dommelplantsoen.

Heel even laat ik me daar verleiden om een leuke kano-sluis over te steken maar ik kom er al snel achter dat dit afwijkt van de route die mijn horloge aangeeft.

De route gaat verder richting Frater Simon Deltour Heempark waar ik de Anton Coolenlaan oversteek en over de eerste singletrack van vandaag loop. Het heeft de afgelopen dagen bijna aan één stuk door geregend dus de paden liggen er erg slecht (of goed vanuit trailers perspectief) bij. Na 10 meter sta ik al tot mijn enkels in de modder; het ijs is gebroken, nu maakt het immers niet meer uit. Nat zijn we toch al 😉 Ik kom langs een wei met paarden en ik vervolg mijn weg op de Professor Holstlaan richting Genneperpark. Zonder me er erg bewust van te zijn loop ik onder een viaduct door en bevind ik me in Aalst aan de andere kant van de A2. We zijn inmiddels ongeveer 6,5km onderweg.

In Aalst vind ik aansluiten tot de MTB-route Aalst-Waalre die me via mooie singletracks (op plekken waar je ze niet verwacht) zand- en bospaden om Aalst heen leidt. Het sneeuwt inmiddels. Ook vandaag is het weer niet al te best, nat en grijs. Bij ongeveer 15km steek ik voor de eerste keer de A2 over. Dit gebied ken ik een beetje. 2 weken eerder liep ik een door Chris van Beem uitgezette route door de Heezerenbosch. Ik kom een groep trailrunners tegen waar ik aansluiting probeer te vinden. Het is een groep bestaande uit een man of 8 met enkele bijrijders op MTB-fietsen. De persoon op de fiets komt me bekend voor. Laat het nu net Chris zijn. Ik ‘ken’ Chris eigenlijk alleen virtueel maar aan zijn haarbos is hij goed te herkennen. We maken even een praatje en ik vertel over mijn zwerfreis naar Budel . Helaas loopt de trail-groep een andere route en omdat ik nogal een slecht richtings-gevoel heb en niet te veel van mijn route af wil wijken neem ik afscheid en roep nog naar Chris dat we binnenkort eens een keer samen een tocht moeten maken. Het pad wat nu volgt is een zeer mooie; deze loopt precies tussen de Drooge Meerven en de Diepe Meerven. Vervolgens kom ik terecht op een een stuk heide wat een aantal jaren geleden is vernietigd door een brand.

IMG 1444-300x225

Omdat dit een vrij uitgestrekte vlakte is, is het hier altijd even zoeken om weer het juiste pad te vinden. Uiteindelijk herpak ik de route weer en ga ik voor de 2e keer de A2 over. Het halve marathon punt is bereikt. Ook dit gebied is mooi, groen en modderig. Ik kom veel MTB-fietsers tegen want er is een georganiseerde MTB-tocht gaande. Ik steek de Valkenswaardse weg over en vervolg mijn tocht op een fietspad richting Leenderbos. Ik weet dat de eerstvolgende kilometers voornamelijk verhard zijn. Gezien ik al veel zand heb gehad voelt het als een herstel-moment voor mijn benen en voeten. Wanneer ik een poortje passeer met een rooster (zodat dieren er niet door kunnen) weet ik dat er weer een mooie stukken natuur aan zitten te komen.

De kilometers vliegen voorbij. Deze fase van een loop (bij ongeveer 75% van de afgelegde afstand) vind ik persoonlijke vaak de moosite. Dit is het moment van Flow. Je lichaam is moe maar je voelt je sterk. Het is een fase waarin je niet meer denkt maar alleen nog maar loopt; mindful. Voordat ik het weet loop ik midden door de Groote Heide in Soerendonk op weg naar de voor mij bekende singletracks op de Berg in Budel. De benen zijn nu wel moe dus de laatste kilometers singletracks gaan niet meer vanzelf. Toch lukt het me om zonder veel problemen te blijven hardlopen. Nog een klein stukje asfalt en we staan weer voor de voordeur :)

Samengevat: Een tocht om nooit meer te vergeten. Regen, sneeuw, modder, praktisch de hele tocht wind tegen maar wat een mooie natuur en omgeving. 42,4 kilometer in 4:14 uur.

Genieten!

Interesse in de route? Zie hier

Terug naar home